Varför får du en vårta? Fakta om vårtor

Varför dyker en vårta upp?

En vårta dyker upp på grund av att du har smittats med viruset humant papillomvirus (HPV). Det är faktiskt samma sorts virus som kan orsaka både livmoderhalscancer och tumörer. Du kan dock inte få en vårta av det eller vice versa då det handlar om olika typer av viruset.

Här diskuterar vi dock bara hur det blir till en vårta.

Söker du hjälp för att bli av med en vårta kan du läsa vår artikel om vårtmedel här!

Hur blir du smittad?

HPV är väldigt smittsamt och det är väldigt lätt att få en vårta. Det är ett utav de vanligaste virusen i världen.

Viktigt att komma ihåg är att vårtor är helt ofarliga. Däremot är de väldigt fula och sitter de på fel ställen kan det kännas väldigt olustigt. Det kan dessutom göra ont vid vissa tillfällen, speciellt om de sitter under foten och du går på den mycket.

Du får vårtor genom att komma i kontakt med viruset humant papillomvirus. Genom att vidröra en vårta eller genom att indirekt komma åt hudceller från en vårta som släppt från någon annans vårta.

Vanligtvis om du är i ett vått utrymme barfota som t ex. på allmänna badhus eller andra liknande miljöer. Där kan någon ha gått innan dig och på så vis ha lämnat kvar viruset. Går du då precis där utsätts du för en risk att bli smittad.

Speciellt lätt är det att få en vårta om du har sprickor eller annat i huden som gör det lättare för HPV-viruset att etablera sig hos dig.

Andra sätt kan vara genom att använda samma handduk eller annan liknande utrustning som någon annan med HPV-viruset har använt att torka sig med innan dig.

Tänk därför på att undvika att använda samma handduk som familjemedlemmar eller andra du har nära kontakt med om någon av er har en vårta.

Det kan ta upp till sex månader från smittotillfället innan en vårta dyker upp. Vårtor kan även försvinna av sig själv, men även i en del fall sitta kvar i tiotals år. De kan även dyka upp igen efter en framgångsrik behandling där du blivit av med vårtan.

Vanligtvis får du endast en vårta eller ett fåtal. Men vissa människor kan ha jättemånga. Vanligast är det att ha vårtor på fötter eller händer, men de kan i vissa fall sitta på andra ställen också som i t ex. ansiktet.

Vilka blir smittade?

Alla kan bli smittade av humant papillomvirus. Det är dock betydligt större risk att bli smittad som barn än som vuxen. Får du vårtor som vuxen kan det innebära att ditt immunförsvar på något sätt är nedsatt då det vanligtvis står emot HPV ganska enkelt. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara så, det finns många vuxna som har vårtor också.

Viruset smittar inte mellan människa och övriga djur. Så du behöver inte vara orolig att du ger ditt husdjur vårtor eller vice versa. Däremot kan ju du själv eller någon annan få en vårta genom ditt husdjur om det fastnat hudceller från vårtor i exempelvis pälsen från en människa. Vilket dock känns väldigt osannolikt.

Behandling av vårtor

Det finns många olika metoder och sätt att behandla vårtor på. Lika många finns det som påstår att just deras sätt eller huskur är bäst och att ingenting annat fungerar.

Det du bör veta innan du ger dig in på att behandla en vårta är att det tar tid. Det finns tyvärr inga genvägar och du måste handskas varsamt med vårtmedel samt att komma ihåg att inte ta på saker efter du varit i kontakt med vårtan innan du tvättat händerna noggrant!

Tiden det tar att bli av med en vårta beror främst på två saker:

  1. hur länge du har haft den, och
  2. hur noga du är med att följa beskrivningen av det vårtmedel du använder.

Vi har sett små vårtor försvinna på bara några veckor, och större vårtor som tagit upp till tre månader att behandla innan man blivit vårtfri.

Mellan tillfällena på bilderna nedan är det ca. två månader av regelbunden behandling.

Vill du läsa mer om vilka vårtmedel du kan använda så kan du läsa vår artikel om vårtmedel här!

Vill du läsa mer om vilka hjälpmedel du kan behöva i övrigt kan du göra det här i artikeln om tillbehör till att ta bort vårtor.

Det kanske varierar i landet, men i vår erfarenhet får du väldigt begränsad hjälp från vårdcentraler idag när det kommer till vårtor. Vi har endast blivit hänvisade till hudkliniker när ämnet tagits upp med läkare.

Vissa personer som kan vara extra känsliga, t ex. personer med diabetes eller gravida kan behöva stämma av extra noggrant med vårdpersonal innan behandling av vårtor sker.

Vissa vårtmedel är ej heller lämpliga att använda på små barn. Vi hänvisar till bipacksedeln och apoteken för att avgöra vilka som är lämpliga och inte.

Undvika att bli smittad

Det enklaste sättet att undvika att bli smittad är att alltid använda badtofflor när du är på ställen som badhus, allmänna duschar och liknande ställen.

Undvik också att dela handduk eller skor med någon du vet har vårtor. Är du väldigt rädd för det så kan du undvika att använda handdukar som många olika personer har använt innan dig.

Eftersom det tar upp till sex månader för vårtor att dyka upp från smittotillfället så vet du inte om du har blivit smittad förrän vårtan syns på din kropp.

Sammanfattningsvis

Vårtor är ingenting du behöver oroa dig för då det är helt ofarligt. Ingen är intresserad av vårtor förrän man själv är utsatt och då är det bra att veta om vad som gäller för att på ett effektivt sätt bli av med sina vårtor.

Behöver du hjälp med att välja vårtmedel kan du få det i den här artikeln om vårtmedel här!

[Denna site ska ej ses som någon form av medicinsk rådgivning till att ta bort vårtor. Denna site med recensioner av vårtmedel är enbart baserad på användarvänligheten och hur effekten har upplevts. Söker du medicinsk rådgivning för att ta bort vårtor bör du kontakta vårdcentral eller apotek. Du bör även noga läsa bipacksedeln till ditt vårtmedel. Vissa vårtmedel är ej lämpliga för människor med diverse åkommor som t ex. diabetes eller liknande. Även gravida och på annat sätt högkänsliga personer bör få rådgivning från utbildad vårdpersonal innan användning av vårtmedel sker.]