Liktorn behandling och varför du får liktorn

Vad är liktorn?

En liktorn är en förhårdnad av huden som vanligtvis sitter på fötterna. Oftast på fotsulan eller mellan tårna. Du kan även få liktornar på andra ställen som t ex. på händerna.

På fötterna har en liktorn med största sannolikhet uppkommit på grund av att dina skor eller något annat skaver mot en del av foten. Den kan även ha uppkommit på grund av att dina tår skaver mot varandra. Detta under en längre period utan åtgärd.

Detta kan också uppstå hos t ex. olika utövare av skivstångssporter eller andra sporter där hårt slitage på vissa begränsade områden förekommer regelbundet. Där vissa får valkar på grund av det hårda slitaget av skivstången/den övriga utrustningen mot händerna och inte regelbundet filar bort dessa.

Det som händer är att huden förtjockas när detta har pågått under en längre period. Förhårdnaden som uppkommit uppkommer främst för att skydda dig mot slitaget som pågår.

Till slut bildas det en hård kärna i förhårdnaden som uppstått och en liktorn har då bildats.

Liktorn är inget som är farligt och stör det dig inte kan du strunta i det. Tyvärr är det ju oftast så att de bara blir värre med tiden om du inte gör någonting åt det. Så förr eller senare kommer det att bli ett problem för dig. De kommer förr eller senare att börja göra ont, speciellt om de sitter på ett extra utsatt ställe där det förekommer konstant slitage.

Därför rekommenderas det att behandla liktorn i ett så tidigt stadium som möjligt.

Behandling liktorn

Att behandla liktorn är enklare desto tidigare du börjar. Låter du den utvecklas till en stor förhårdnad så kommer det att ta längre tid att bli av med den.

Det första du bör göra är att ta reda på orsaken till varför den uppstått och åtgärda det först. Har du skor eller någonting annat som t ex. sömmar i strumpor eller liknande som regelbundet skaver mot området din liktorn sitter i måste det åtgärdas så det inte längre skaver.

Vissas fötter eller andra områden man lätt får liktornar på är helt enkelt mer utsatta p g a. hur de är skapta och vissa har betydligt lättare att få förhårdnader jämfört med andra som kanske aldrig blir utsatta.

Efter det finns det en mängd olika plåster och medel man kan använda.

Här nedan listar vi några medel och plåster som enligt både apotek och läkare fungerar bra som behandling av liktorn.

1. Scholl 2-in-1 Express Liktornsbehandling

Från apotek: ”Scholl 2-in-1 Express Liktornsbehandling med karbamid är en effektiv och snabbverkande metod för att behandla liktornar. Verkar snabbare än vanliga, medicinska liktornsplåster. Kan återanvändas för behandling av flera liktornar. 2-i-1 Express Liktornsbehandling ger synliga resultat inom 5 dagar.”

Klicka här för att köpa Scholl 2-in-1 Express Liktornsbehandling till ett bra pris inklusive fri frakt!

2. Compeed Aktiv Liktornsborttagning + Salicylsyra

Från apotek: ”Compeed Aktiv Liktornsborttagning + Salicylsyra kombinerar två effektiva funktioner i ett plåster. Hydrokolloider används för att skapa en fuktig sårmiljö som effektivt mjukar upp liktornen samt ger tryckavlastning och lindring av smärtan från liktornar. Därefter finns salicylsyra som effektivt löser upp liktornen. En intensive kur som snabbt avlägsnar liktornar!”

Klicka här för att köpa Compeed Aktiv Liktornsborttagning till ett bra pris!

Undvika liktorn

Att undvika att få liktornar från första början görs genom att se till att inga områden skaver mer än normalt. Har du områden som skaver bör du så snabbt som möjligt se till att åtgärda detta.

Detta genom att byta ut skor och strumpor som eventuellt skaver. Är det detta eller någon form av utrustning som skaver så bör du hålla koll på att du inte fått några förhårdnader regelbundet.

Ha du fått förhårdnader bör du bada fötterna/området i varmt vatten en stund för att sedan försiktigt fila ned förhårdnaderna så huden på sikt blir mjuk igen. Smörj även gärna in områden som är utsatta med en bra hudsalva efter du filat dem.

Sammanfattningsvis

Liktornar är inget att oroa sig för och håller du regelbundet koll på dina utsatta områden så kommer det i de flesta fall gå att undvika helt.

Söker du efter tillbehör för att exempelvis fila ned dina liktornar eller förhårdnader kan du hitta det i artikeln om tillbehör!

Söker du efter vårtmedel kan du hitta det i artikeln om vårtmedel här!

[Denna text ska ej ses som någon form av medicinsk rådgivning. Denna artikel är endast till för att upplysa dig om liktorn. Söker du medicinsk rådgivning bör du kontakta vårdcentral eller apotek. Du bör även noga läsa bipacksedeln om du bestämt dig för att behandla.]